VİYOLONSEL VE TARİHÇESİ Tarihçesini eğer daha önce araştırıp inceleme fırsatınız olmadı ise YouTube kanalımda bununla ilgili hazırladığım videoyu izleyebilirsiniz.
Cello ile Viyolonsel farklı mıdır? Sorusuna çok rastlarız
Daha çok dilimize "Cello" olarak bilinen bu enstrumanın Tükçe'de kullandığımız ismi Viyolonsel'dir. Yani ikiside aynı enstrumandır.
Yaylı çalgılar ailesinin, kontrbastan sonra ikinci kalın ses aralığına ve büyüklüğe sahip olan, tenor bir çalgısıdır. Yani ses aralığı hem kalın hem de ince sesleri belli oranda seslendirmeye uygundur. Solo ve eşlik olarak kullanılan viyolonsel için bestecilerin sayısız eserleri mevcuttur. Viyolonsel ilk kez 1550'de kuzey İtalya'da ilgi odağı oldu . Keman ailesinin bir üyesidir ve başlangıçta bas keman olarak adlandırılmıştır.
İtalya'da buna viola da braccio denirdi. Andrea Amati, viyolonseli ilk geliştiren luthier olarak bilinir.
On beşinci yüzyıldaki kapsamlı performans uygulamaları, şarkıcıların yüksek perdeli ve nazal bir tona ihtiyaç duyduklarını fark etmelerine yol açtı. Yani günümüz Doğu müziğiyle yakından ilişkili bir sese talep vardı. Bu tona duyulan ihtiyaç, bugün viyolonsel (Cello) olarak bilinen enstrümanın yaratılmasına yol açtı. 17. Yüzyıl ortalarında violoncelle sonrasında violoncello olarak isimlendirilen viyolonselin, önce İtalya sonra da Almanya ve Fransa’da yaygınlaştığı bilinmektedir.
ilk örnekleri, bugünkü halinden biraz daha büyüktür. Gövde uzunluğu 73 ve 80 cm arasında çeşitlilik göstermiş, genellikle 79-80 cm’ lik daha büyük modeller tercih edilmiştir. Viyolonsel,17. yüzyılda hatırı sayılır ölçüde değişiklikler göstermiş, hatta 17. yüzyılın sonlarında ve 18. yüzyılın başlarında bazı viyolonsel’ lerin ses hacmi yukarı doğru beşinci telin eklenmesiyle arttırılmıştır. Antonio Stradivari, modern viyolonselin standart boyutunu belirleyen kişidir. 1710'dan sonra, enstrümanın iki orijinal boyutu (çok büyük ve çok küçük) arasında ölçülen viyolonseller yaratmaya başladı.
Avrupa'daki diğer viyolonsel yapımcıları kısa süre sonra Antonio Stradivari tarafından tanıtılan çello boyutunu benimseyerek enstrüman için standart boyut haline getirdi.
Daha detaylı hikayesi için yazının başında linkini paylaştığım Youtube kanalımdan izleyebilirsiniz.
Ebrulyce Sevgiler
Ebru Tezcan KETENCİ
Comments